Grillezz.hu – Grill Őrület

A tökéletes otthoni tandoori csirke titka

tandoori csirke grill

Van pár dolog az életben, amit mindenkinek meg kellene legalább egyszer tapasztalnia. Először, és meghemperegni a hóban, aztán venni egy forró fürdőt. Meg fogja változtatni az életed, vagy legalább a vérkeringésed. Nem sokkal van viszont lemaradva a második helyezett: megfigyelni, ahogy a forró tandoor kemence teszi a dolgát. Kevés szebb látvány van, mint nézni, ahogy a masszív, méteres nyársakra húzott nyers, pácolt csirkékből a kemence 900 °C-os poklában negyed óra alatt ínycsiklandó, füstös, omlós grillcsirke válik.

Talán nem is gondolnád, mennyi indiai étterem enged be szívesen a konyhába, ha szépen kéred őket. Az indiai konyha alapvetően fűszer és szósz alapú, de a tandoori csirke különlegességét a konyhatechnikai eljárás adja.
tandoori csirke grill

Eredetileg ezekben a kemencékben kizárólag a naan kenyerek sültek, míg anem a XX. század elején egy indiai étteremben eszébe nem jutott a szakácsnyak, hogy “mi lenne, ha csirkéket szúrnék fel ide?” A szakács konyhatörténelmet írt, azóta a legtöbb indiai étterem kínálatában szerepel a tandoori csirke, változó minőségben. Legjobb formájában, szaftos, közepesen fűszeres, és kissé füstös íze van. Mellé egyszerűen sült hagymát és citromkarikákat kínálnak. Egyszerű, tényleg.

Has viszont otthon, a sütőben próbálod elkészíteni, minden esélyed megvan rá, hogy egy ehetetlen szárazfájdalmat tálalj aznap a családnak az áldozataidnak.

A lenti módszerrel viszont fogyasztható, mi több, ízletes tandoori csirke készülhet, otthon is.

1.  A csirke előkészítése

Ha nem lett volna ezidáig egyértelmű, nem tandoor kemencében fog készülni a csirkénk, hanem egyszerű grillsütőn.

A kemencébe negyedlni szokták a csirkéket, mi viszont jobban járunk, ha pillangó formájúra alakítjuk. Ehhez egyszerűen csak vágj ki egy darabot a csirke hátából, ezután nyomkodd laposra a húst, hogy eltörjenek a bordák.

 

A lábakat fordítsd felfelé, hogy a mellkassal egy irányba nézzenek, legyen az egész lapos, és jól forgatható. Érdemes pár fém nyárssal rögzíteni a csirkét ebben a pozícióban.tandoori csirke grill

2. Kell -e pácolni?

Nagyon sokféle tandoori csirke recept létezik, de ami szinte mindegyikben közös, az a joghurtos-citrusos marinád, fokhagymával, gyömbérrel, fűszerekkel ésvalamilyen pirosas ételfestékkel. Utóbbit persze a legtöbb étterem csak szégyenkezve szokta bevallani.

A pácolás ideális időtartama nagyjából 5 óra, ha 6-8 óránál tovább tartod a húst a páclében, a külső rétege ki fog száradni, a belső réteget viszont nem fogja jobban elérni a pác így sem.

Mivel azonban a pác felületi kezelés, jó ötlet lehet növelni ezt a bizonyos felületet. Vagdosd be a húst egy éles késsel!

tandoori csirke grill

tandoori csirke grill

3. Készen állunk a tandoori csirke megsütésére

Kevés dolog tesz rosszabbat a csirkehúsnak, mint a túlsütés. 62 fok körüli maghőmérséklettel sokkal finomabb lesz, és még így is viszonylag biztonságosnak tekinthető.

A comboknak magasabb hőfokra van szüksége, mert több bennük a kötőszövet, de ez ne ijesszen meg, épp ezért lapítottuk ki a csirkéket a pácolás előtt. ezzel biztosítottuk az egyenletes sütés lehetőségét.

tandoori csirke grill

Van azonban még egy probléma a csirke nagy hőfokon való sütésével: a külső rész kiszárad, a belső rész pedig továbbra is nyers marad.

Erre a megoldás az, ha a lehető legkisebb csirkéket vásárolod meg. Nem kell persze naposcsibéket sütnöd, de a fiatal, kisebb testű madarakkal jobban jársz, mint mondjuk egy testes, vén kakassal.

A sütést legjobb, ha maximum hőmérsékleten végzed, nagyjából negyed  óra, húsz perc alatt el kell, hogy készüljön az étel.

tandoori csirke grill

Jó étvágyat kívánunk hozzá! Tálald naan kenyérrel!

A maximális eredmény érdekében válaszd a nagyon forró, és nagyon nagy P500-as csúcsgrillsütőt! Ebben a cikkben bemutatjuk, kattints!

tandoori csirke grill

Ha tetszett, ossza meg a cikket:
  

Szerintünk a német gyártó grilljeit érdemes megnézni!


Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Read more:
Kapros szuvidált hal az omlós grillért

Az omlós, fehér húsú halat miért is kellene még grillezés előtt szuvidálni? Jogos lehet a kérdés. Ám ha ismered már...

Close