Grillezz.hu – Grill Őrület

Milyen a romlott hús?

Milyen a romlott hús? – avagy kerüld el az ételmérgezést!

hus

Mire ügyelj a hús megvásárlásakor?

Fontos, hogy a gyártó megfelelően dolgozza-e fel a húst, szupermarketekben milyen körülmények között tárolják, a vásárlást követően mennyi idő elteltével kerül ismét hűtőbe (előírtaknak megfelelő hőmérsékletre) vagy fagyasztóba. De a legtöbb esetben a baj a háztartásban történik meg.

A hús vásárlásakor figyelj arra, hogy az általad vásárolt, előre csomagolt termék csomagolása sértetlen legyen. A felülcímkézés és az újrafóliázás egyaránt TILOS, mert a vásárló számára nem derülhet ki, milyen információkat tartalmazott az eredeti csomagolás.

Tanácsok:

  • Azon termékeket ne vedd meg, aminek már a boltban furcsa a külleme, a csomagolás sérült vagy jelentős árleszállításra van “kárhoztatva”.
  • A hús vásárlásakor a szupermarketben beépített hőmérők kijelzőjén ellenőrizd a helyes, csomagoláson meghatározott hőmérsékletet. De ehhez egy kis segítség tőlem is: baromfihús +4°C, sertés- és marhahús +7°C, belsőség +3°C, a darált hús pedig +2°C alatt tárolható.

talcas_hus

Milyen a romlott hús? – Mik az ismertető jegyei?

 

Akkor tekintjük a húst romlottnak, ha a csomagolás felbontása után a tartalmára nem jellemző szag érezhető, színe eltér a jellegzetestől, vagy fakó és felülete csúszós, nyálkás. Ezen jelek esetén ne fogyaszd el a romlott húst, hiszen több kárt okozhat. A fagyasztás és a hőkezelés sem öli meg az összes kórokozót, ezért légy elővigyázatos, ha el szeretnéd kerülni az ételmérgezést!

A magas zsírtartalmú húsok könnyebben avasodnak. Az avas hús színe fakó vagy fehér elszíneződésű. Az avasodási folyamatot fagyasztással sem lehet megállítani, fogyasztásra már nem alkalmas ekkor az áru. Ezért a májat, vesét és a belsőségeket elővigyázatosan kezeld.

Tévhitek a hús romlottságával kapcsolatosan

Amennyiben a vásárlást követően hamar a hűtőbe/fagyasztóba tetted a húst, akkor a csomagoláson jelzett utolsó napon is fogyasztásra alkalmasnak kell lennie. Természetesen vizsgáld meg a fenti, érzékszervi szempontok alapján.

Ha az általad vásárolt termék levet eresztett, az még nem jelenti, hogy romlott. A becsomagolt hús valamennyi levet enged, ezért is van alatta a nedvszívó betét, mely méretét szigorú szabályokhoz kötnek.

Amennyiben klóros szagot érzel a húson, az a klóros vízzel történő öblítésre utal, ezt a szalmonella-szennyezettség ellen alkalmazzák.

A vákuum csomagolt sertés- és marhahús kissé megbarnul, de amint kibontod, az oxigén hatására visszanyeri a természetes színét. Ugyanígy, ha a védőgázas csomagolás alatt az oxigén mennyiségét megemelik, akkor piros színt kap a hús.

Praktikák, melyek nem válnak be!

Ha Te vagy a romlott húsok (nyálkás) „megmentője”, és el szeretnéd fogyasztani mindenféle trükkök segítségével, kérlek, ne tedd! Mire is gondolok pontosan? A vizes vagy ecetes lemosás nem javítja a romlott hús állagát, és benne lévő kórokozókat meg pláne nem öli meg. Ugyanez a helyzet a bőséges fűszerezéssel is. Még csak a hosszabb ideig tartó sütéssel (főzésnél sokkal hatékonyabb) sem irtható ki a „bacitenger”. Ugye Te sem szeretnél elkapni egy jó kis Salmonella-t, vagy egyéb baktériumot? Tessék, így néz ki ‘Ella:

Salmonella

Ugyanilyen okból való lefagyasztása a húsnak sem iktatja ki a problémát, hiszen a kórokozók egy része túléli a fagyasztást, csak a szaporodásukat állítja meg. Ami újra elindul, ha kivesszük a fagyasztóból olvadni. Akár fél óra alatt meg is duplázódhat a csíraszám.

Ha többet szeretnél tudni, hogyan védekezz az ételmérgezés ellen, akkor kattints ide!

  

Szerintünk a német gyártó grilljeit érdemes megnézni!


Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read more:
Grillezett zöldséges húsgolyó recept

Grillezett zöldséges húsgolyó     Hozzávalók: 50 dkg darált sertéslapocka 2 db tojás 2 db krumpli 1 db sárgarépa 1 db...

Close