Grillezz.hu – Grill Őrület

Indoor grill – minden, amit tudnod kell róla

grillezés trendek 2017

A grillszezon közeledte mindenkiben felkorbácsolja az irigységet, akinek nem adatott meg legalább egy talpalatnyi kert, ahol grillezhetne. De azok is, akiknek nyaranta lehetőségük van grillezni a kertben, télen telente legfeljebb keserves nosztalgiába süppedve, gondolatban élvezhetik a grillen sült ételek utánozhatatlan ízét és illatát. Szerencsére azonban kedvenc kémiai reakciónknak, a Maillard-reakciónak, amely a grillezett hús finom molekuláiért felel fogalma sincs arról, hogy kül- vagy beltérben játszódik -e le. Épp ezért a grillezés lehetséges lakásban is, télen is – ismerd meg az indoor grill rejtelmeit!

1. Válassz egy jó grillsütőt

Ha már odabent sütsz, használd ki az indoor grill előnyeit! Válassz olyan grillsütőt, amely szabályozható, legyen gyorsan és kényelmesen felfűthető, hogy a sütés végére ne érezd magad Belzebub fűtőjének. Minél magasabb hőmérséklet elérésére képes egy grillsütő, annál sokoldalúbban használható. Beltérben jól jön az is, ha nem fröcsög mindenfelé a konyhában a kisülő zsír, erre a jobb grillsütőknek speciális megoldásai vannak.

2. Fektess be az alapfelszerelésbe

indoor grill

Az elengedhetetlen grill eszközök listája viszonylag rövid, de ha jót akarsz magadnak és azoknak, akik az ételeidet fogyasztják majd, ezeket ne hagyd ki:

  • grill csipesz a húsok és zöldségek megfordításához
  • egy erős spatula vagy grillrács az hamburgerhús vagy az omlós halhús megfordításához
  • egy konyhai ecset az olajok, mártások  és szószok kenéséhez
  • olaj, lehetőleg repceolaj – nincs erős íze és bírja a magas hőmérsékletet. Legpraktikusabb olajspray formájában megvásárolni.

3. Készülj fel alaposan

indoor grill pác

A húsokat, halakat, zöldségeket érdemes előre, akár előző bepácolni és befűszerezni. Jó módszer az is, ha a húsokat hétvégén előkészíted, akár sous vide főző segítségével, majd így, félkész állapotban lefagyasztod. A dolgos hétköznapokon ezek után 5-6 perces munkával tálalhatod a finomabbnál finomabb, éttermi minőségű meleg ételeket.

Fontos, hogy használat előtt a grillsütőt hagyd teljesen felmelegedni. A sütőfelületre csak nagyon kevés, vagy semennyi olaj nem kell, inkább a készítendő ételt kend meg alaposabban olajjal.

4. Alakíts ki profi mintázatot a húsokon

Azokat a menő megjelenésű négyzeteket, melyeket az étteremben készült grillezett húsokon láthatsz nagyon egyszerűen reprodukálhatók. Tedd a húst a grillre, hagyd 2-3 percig sülni, majd egy mozdulattal fordítsd el azokat 90°-kal és süss tovább. A másik oldalallal már nem kell bajlódnod, mert a tányéron úgyis csak a hús egyik oldala látszik.

5. Mi a helyzet a füsttel?

grillezz

Akik számára újdonság az indoor grill, leggyakrabban az összefüstölt konyha miatt aggódnak. Hogy ne füstöljön annyira  grillsütő, használj minél kevesebb olajat és szószt a sütést megelőzően. Ügyelj arra is, hogy ne nyomd össze az ételt, ne préseld ki belőlük a levüket. Így nem száradnak ki, és a füst is kevesebb lesz. Ettől függetlenül nem árt persze, ha jól szellőző helyiségben sütsz, és ha van elszívó, azt is érdemes bekapcsolni, de attól, hogy az egész lakás füstszagú lesz, nem kell félned.

6. Ne játssz az étellel!

grillezett ponty

 A kezdő grill szakácsok leggyakoribb hibája, hogy össze-vissza forgatják és mozgatják az ételt, még mielőtt az elkészülne. Ha így teszel az étel egyenetlenül fog megsülni, és könnyen szét is eshet. különösen igaz ez a soványabb húsokra, mint a csirkemell és a hal. Ezeket nem is szabad hosszú időn át pácolni (mert a savas pácok elkezdik lebontantani húst), csirkemellet legfeljebb két órán át, halat pedig legfeljebb 20 percen keresztül pácolj, ha grillezni szeretnél.

7. Utánozz

elektromos grill bagy faszenes grill

El kell ismernünk, hogy a legfüstösebb grillezett ízeket a faszenes grill szolgáltatja. Azonban egészen meggyőző módon utánozhatod ezeket a fás, füstös aromákat, így valóban teljes lehet az élmény. Vásárolhatsz füstölt ízű szószokat, mártásokat és fűszereket, használhatsz füstölt szalonnát alapanyagként vagy bevethetsz speciális fakockákat is.

8. Válaszd ki a legjobb indoor grill alapanyagokat

A legjobb indoor grill alapanyagok közé tartoznak a húspogácsák, a csirkemell filé, a steakek, a halfilé és a kagyló. A nagyon zsíros húsok, mint a kacsamell a sok füst miatt nem ajánlottak, és a nagyobb darab húsok (pl. egész pulyka) sütése is nehézkesebb beltérben, mint odakint.

Ha azonban alapanyagok tekintetében sem szeretnél kompromisszumot kötni, erre is létezik megoldás. Ez a grillsütő nagyon forró, hatalmas, és le is fedhető, így szinte bármit elkészíthetsz rajta, amit hagyományos grillen. (Ökörsütésre azért ezt sem ajánlom, de a sertéslapockát nyugodtan ráteheted.)

9. Pontos mérés

indoor grill

A legjobb módszer annak eldöntésére, hogy készen van -e a hús, az azonnal leolvasható maghőmérő használata. A 65 °C-os belső hőmérséklet elérése szükséges például a félig átsült steakek és a bárányszeletek elkészítéséhez, míg a csirke- és pulykamell 75°C-on van kész.

10. Hagyj neki egy kevés pihenőt

elektromos grill

Miután elkészült a hús és levetted a grillsütőről, hagyd alufóliával lefedve még 5-15 percen keresztül pihenni. Ilyenkor a maghőmérséklet még emelkedik, a hús nedvei jobban szétoszlanak és a végeredmény egyszerűen finomabb és szaftosabb lesz. Azért teljesen kihűlni ne hagyd! (ilyenkor jöhet jól az elektromos grill melegen tartó funkciója.)

  

Szerintünk a német gyártó grilljeit érdemes megnézni!


Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read more:
Falatozzon 2020-ban a Jófalatnál!

Válassza 2020-ban is a Jófalat finom falatait és válogasson kedvére étlapjuk kínálatából. Miért a Jófalat? • az évszakoknak megfelelő, hetente...

Close