Grillezz.hu – Grill Őrület

Erkélyen grillezni?

erkélyen grillezni

Lehetséges –e panelházban, az erkélyen grillezni? Nem tilos vagy tűzveszélyes?

Grillezés panelban

Szólnak városi legendák olyanokról, akik egy-egy lakótelepi ház második emeleti erkélyén, PB gázon főzik a pörköltet bográcsban, és olyanokról is, akik faszenes grillen sütik nyaranta a húst, szintén az erkélyen. Ha ilyesmit tervezel, határozottan szeretnénk lebeszélni róla.

Miért is?

1. Az erkélyen grillezni veszélyes és tilos

A Magyarországon hatályos tűzvédelmi előírások értelmében nyílt láng használata, izzó vagy szikrákat vető eszközök használata még a saját erkélyeden is tilos. A faszenes grillsütő pedig még a legnagyobb óvatosság mellet is ebbe a kategóriába tartozik. Úgyhogy ha nem szeretnéd megkockáztatni a tűzvédelmi bírságot, akkor rossz hírünk van: nem rakhatsz tüzet az erkélyen.

„Az érvényes jogszabály szerint az épületben nem szabad éghető anyagot olyan mennyiségben és módon tárolni, illetve azzal olyan tevékenységet folytatni, továbbá olyan tűzveszélyes cselekményt végezni, amely az épület rendeltetésszerű használatától eltér, tüzet vagy robbanást okozhat. A grillező használata tűzveszélyes tevékenységnek minősül, mert nyílt lánggal, esetleg szikrázással és parázslással jár. Az erkély rendeltetéséből adódóan grillező használatára nem alkalmas, így ilyen tevékenység során tűzveszélyes. Többemeletes lakóépületekben és azok erkélyén tilos grillezni.„

/Grósz József mosonmagyaróvári tűzoltóparancsnok válasza a Kisalföld újság egyik olvasójának a témával kapcsolatos kérdésére./

steba vg300 grillezés erkélyen

2. Az erkélyen grillezés zavaró is lehet

A faszenes grillezés szükségszerűen füst termelődésével jár, nagyságrendekkel többel, mintha az erkélyre járna ki valaki dohányozni. Ez a bizonyos pedig füst nem csak a szépre száll, hanem bizony felfelé is. Ha tehát nem a ház legfelső emeltén laksz, valószínűleg a feletted lakók nem fogják pozitívan értékelni gasztronómiai törekvéseidet. Nyaranta sokan tartják éjjel-nappal nyitva az ablakokat vagy használják az erkélyt teregetésre.

A másik probléma, hogy esetleg a gomolygó füstöt meglátva jó szándékú, ámde tudatlan járókelő a tűzoltóságot is kihívhatja – nem lesz kellemes megmagyarázni, hogy te éppen csak az ebédedet sütöd.

erkélyen grillezni

3. Lehet az erkélyen grillezni tűzgyújtás nélkül is

Könnyen belátható,l hogy tüzet rakni az erkélyen nem a legjobb ötlet. Ráadásul nincs is rá semmi szükség. Van ugyanis két másik, sokkal jobb megoldás.

Ha

 • jó idő van és szabadtéri programot tervezel,
 • nincs érvényben tűzgyújtási tilalom,
 • engedik a helyi szabályozások
 • meg tudod oldani a grillsütő és a faszén helyszínre szállítását
 • és ragaszkodsz a faszénhez,

sok helyen akár egy közeli parkban, erdőszélen is van lehetőséged grillezésre. Ilyenkor feltétlenül nézz utána az érvényes helyi szabályoknak!

A másik megoldás az elektromos grill. Ezekkel biztonságosan, otthon, az időjárástól függetlenül süthetsz kívül ropogós, belül szaftos grillezett húsokat és zöldségeket.

Ha pedig valaki a füst ízét hiányolná: sok szupermarket árul már olyan füstölt termékeket, füstaromákat, melyekkel a füst íze bekerül az ételbe, viszont a hajad, a ruhád, a lakásod nem fogja magába inni a füstöt. Így a grillezés akár egy hétköznapi gyors vacsora elkészítésének is eszköze lehet.

Javaslatunk lakótelepi sütögetéshez – használhatod a konyhában, sőt, akár az erkélyen is, mert nem tűzveszélyes és nem füstöl:

steba vg300 erkélyen grillezniSTEBA VG300

 • Álló- és asztali grillsütő
 • használható beltérben, erkélyen és kültérben is
 • Tapadásmentes sütőlap
 • Masszív stabil álvány
 • Low-Fat technológia
 • Egyenletes hőelosztás
 • Rácsos+sima sütőfelület
 • Könnyen tisztítható

Jól hangzik, megnézem alaposabban!

  

Szerintünk a német gyártó grilljeit érdemes megnézni!


Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read more:
7 tipp egy pazar pulykavacsorához

A pulyka éppolyan egészséges soványhús, mint a csirke. Mégis úgy érzékelem, sokkal kevesebben készítenek pulykát. Mi az oka annak, hogy...

Close