Grillezz.hu – Grill Őrület

Van egy üveg egri bikavérem, milyen ételt süssek a grillen mellé?

egri bikavér bor

Általában az ételhez szoktunk bort választani, de fordítva is lehet. Válasszunk ételt a már meglévő (ajándékba kapott, otthon termelt, a boltban megkívánt, vonzó cégérrel rendelkező stb.) borunk mellé! Milyen borhoz milyen grillen sült étel való? Hogyan válasszak ételt a bor mellé?

Cikksorozatunk első részében megismerkedhetsz az egri bikavérrel, majd választunk mellé valami grillen készült finomságot.

Az egri bikavér

Az egri bikavér egy többféle (legalább három) szőlőből készült borházasítás.

Az ismert legenda szerint Dobó István, hogy a török túlerő ellen küzdő katonáit lelkesítse, az ostrom alatt vörösbort hozatott fel nekik a pincékből. A várvédő vitézek új erőre kaptak az italtól, a török hódítók pedig babonásak lévén a magyarok által fogyasztott vörösbort bikák vérének hitték, és halálra rémültek tőle.

egri bikavér bor

Talán kiábrándítóan hangzik, de a történet már csak azért sem lehet igaz, mert a török hódítások idején még nem ismerték a környéken a vörösbor készítésének módszerét, kizárólag fehérbort ittak.

Az egri bikavér valódi története csak a XIX. században kezdődött, ekkor kezdtek el komolyabban kísérletezni az Eger környékén termő vörösborok házasításával. A filoxéra járvány, a tervgazdálkodás, a gyenge minőségű, egri bikavérnek nevezett borok általánossá válása sokat ártott a korábban elismert bor jó hírnevének, de a 90-es évek második felében hozott, szigorúbb szabályoknak köszönhetően ma már magabiztosan választhatsz egri bikavért, valószínűleg nem fogsz csalódni benne.

Milyen a jó minőségű egri bikavér?

A megnevezés használatát szigorú szabályokhoz kötik, ettől függetlenül kell némi szerencse, hogy igazán jó termelőt és évjáratot fogjunk ki.

Közepes alkoholtartalmú (13-15%), közepes csersavtartalmú (ezért kiváló ételkísérő), középmély rubin színű, fűszeres, bogyós gyümölcsökre emlékeztető aromájú vörösbor.

Milyen ételt süssek hozzá a grillen?

egri bikavér bor

Száraz, viszonylag karakteres vörösborról van szó, ezért leginkább marha- és vadhúsból készült ételekhez ajánlott a fogyasztása. az sem baj, ha az étel kifejezetten fűszeres!

Néhány recept, ezek az ételek és az egri bikavér tökéletesen kiegészítik egymást:

Rostélyos marhasteak

Grillezett marhahús cabernet szósszal – a recepthez kiválóan használható az egri bikavér is!

Raclette alapreceptek

London broil – hogyan készíts igazán puha marhahúst?

Grillezett bárány recept

Marhasteak kéksajtos vajjal

Hogyan tálaljam?

A grillezett ételek legjobbak egészen frissen tálalva. A hozzájuk kínált bor legyen 16-18 °C-os. Gyakran látni, hogy a talpas pohár nyaka helyett magát a pohárrészt fogják az emberek – ez egy helytelen gyakorlat, mivel a kéz melegétől hamar átmelegszik a bor.

A vörösboros pohár a fehérboroshoz képest nagyobb, öblösebb darab. Fontos, hogy a poharat LEGFELJEBB a harmadáig töltsd, így érvényesülnek legjobban az aromái.

egri bikavér bor

 

  

Szerintünk a német gyártó grilljeit érdemes megnézni!


Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read more:
elektromos grill nélkül
Elektromos grill nélkül…

Néha úgy érzed, szívesen megszabadulnál elektromos grill függőségedből? Ezt teljesen meg tudom érteni. Hogy motiváltabb legyél, képzeld el a tökéletes...

Close