Grillezz.hu – Grill Őrület

Az indoor grillezés titkai – minden, amit tudnod kell a halak sütéséről

halak grillezése

A grillezett hal egy könnyen elrontható ételféleség, de ha birtokodban van a szükséges tudás és egy megfelelő grillsütő, nem nagy ördöngösség tökéleteset alkotni. Olvasd el tippjeinket, hogy magabiztosan állhass neki az ínycsiklandó halvacsora elkészítésének.

Az indoor grill munkaállomás előkészítése

 

 1. Először is, győződj meg róla, hogy a grillsütő tiszta. Ha az előmelegítés során lazán befeded a sütőfelületet alufóliával a keletkező magas hőmérséklet minden lerakódást le fog égetni a felületről. A kellően felforrósodott grill az ételkészítés szempontjából is kulcsfontosságú: ha megfelelő a hőmérséklet, a húson azonnal keletkezik egy kéreg, ami bent tartja a nedveket és megakadályozza az étel letapadását.
 2. A tisztításhoz szükséget lesz egy erre a célra használatos kefére, ezzel dörgöld le a már fellazított szennyeződéseket. (Ha teflon bevonatú a grillsütőd, akkor viszont soha ne használj ilyesmit, nem is szükséges.) Ezután egy csipesszel fogj meg egy darab olajba mártott papírtörlőt, és vékonyan kend meg a grill felületét.

Grillezett hal filébőlhalak grillezése

 1. A hal kiválasztása. A nagyon omlós, lágy húsú halak, nem a legjobb választások, ha grillezni szeretnél. Mivel a szálkáktól megszabadított hal alapesetben is nagyon könnyen szétesik, ha kifejezetten omlós húsú halat akarsz sütni, érdemes alufóliába tekerni azt. A tőkehal, a lazac, a ponty, a keszeg, a makréla, a pisztráng és a busa viszont mind remekül grillezhető alapanyagok. Ha szereted, készíthetsz mindenféle herkentyűket is grillsütőn, például kagylót, vagy garnélarákot.
 2. Vágd a húst kisebb, egyenletes vastagságú darabokra: így egyrészt könnyebb dolgot lesz az ételkészítéssel, másrészt jobban, egyenletesebben fognak átsülni a haldarabok.
 3. Ha szeretnél kipróbálni valamilyen páclevet, ne fogd vissza magad, viszont soha ne hagyd a halon fél óránál tovább, mert ennek negatív hatása lehet az étel ízére. Fontos viszont, hogy sütés előtt mindig fedje a húst vékony olajréteg és ne felejtsd el még ekkor sózni, borsozni.
 4. A sütés: helyezd a bőrös oldalával lefelé, a rácsokhoz képest ferde helyzetben. Így egyrészt kevésbé fog letapadni, másrészt a végeredmény is esztétikusabb lesz. Vedd le a hőfokot közepesre, fedd le a grillsütőt, és addig ne mozdíts meg az ételt, amíg a bőr ropogósra nem sült. Ha túl korán piszkálni kezded, könnyen széteshet a hús. A hal átsütéséhez 2,5 centiméterenként nagyjából 8 percre van szükség, azaz oldalanként 3-5 percre hagyd a grillen.
 5. A fordításhoz használj olyan lapátot, vagy hasonló konyhai eszközt, amely könnyen alá tud csúszni a halnak, de elég széles ahhoz, hogy az egészet megtartsa, miközben átfordítod. Ilyenkor egy második, hasonló lapát nagyon megkönnyítheti a dolgodat.
 6. Akkor van kész, ha könnyedén leválik a villáról és a közepe is fehéres. Ha van hőmérőd, még egyszerűbb a dolgod: Akkor vedd le a grillről a húst, amikor a közepe eléri az 54-57 fokot (ez pihentetés alatt fel kell, hogy menjen 60 fokig). egyik másik módszer, hogy beleszúrsz egy hústűt a halba. 10 másodpercre. Ha kész van, a hústű végének melegnek, de nem forrónak kell lennie.

Egész halak grillezésehalak grillezése

 1. A hal kiválasztása kulcskérdés. A friss példány szeme tiszta, a pikkelyei fényesek és a kopoltyúja élénkvörös. Akiknek van némi halász vénája, magának is megpucolhatja, a többiek inkább kérjenek tisztított halat. Az egész halat sokkal nehezebb túlsütni, mint a szeleteket, a bőr egybefogja a húst és benntartja a nedvességet, ráadásul a szálkák is adnak némi plusz ízt az ételnek.  A hal egészben való elkészítésének egyik legjobb módja a grillezés: ropogós, sós bőr, és puha, omlós hús lesz fáradozásaink jutalma.
 2. Irdald be a hal bőrét: mindkét oldalon 2-5 cm távolságra egymástól ejts mély vágásokat. Ez azt a célt szolgálja, hogy a hús belsejébe is eljusson a hő, és mindenhol egyenletesen átsüljön. A fej környékén, ahol több a hús, legyenek a vágások közelebb egymáshoz, a farokrészen pedig távolabb.
 3. Töltsd ki a belső üreget: kisebb halakat nem lehet túl sok féleképpen megtölteni, de néhány ágacska zöldfűszert, egy-egy citromkarikát bele tudsz tenni. Szórd meg a halat vékonyan sóval és borssal. Néhány fűszerezési lehetőség:
  • zúzott fokhagyma és rozmaring
  • narancsszeletek és paprika
  • citromszeletek és kömény
  • szeletelt vöröshagyma és bazsalikom
  • fokhagymával kikevert vaj
 4. Vond be a halat vékonyan olajjal. A halak húsa meglehetősen száraz, ezért nem elég csak a sütőfelületet kezelni.
 5. Melegítsd elő a grill közepes hőfokra. Ha túl forró, a hal bőre megéghet, míg a közepe nyers maradhat, ha túl hideg, le fog tapadni az étel, és egész estés grillsütővakarásnak nézhetsz elébe.
 6. Miközben sül a hal, állj ellent a kísértésnek, hogy megmozgasd – különben el fogod szakítania bőrét, könnyebben szétesik a hús, és nem lesz jó a végeredmény. Várj 3-4 percet, amíg a bőr megsül annyira, hogy ne tapadjon a rácshoz.
 7.  Egy 0,2-05 kilós hal körülbelül 5-7 perc alatt lesz kész oldalanként. A fordításnál, ha úgy érzed, tapad a bőr, ne erőltesd, inkább várj még egy kicsit. Ha mégis leragad itt-ott, ne aggódj – lehet, hogy a látvány kevésbé lesz szép, de az íze ugyanolyan jó marad.
 8. A nagyobb, 0,7-1 kilós halak nagyjából kétszer annyi idő alatt sülnek készre. Másik módszer a sütési idő számításához egész hal sütése esetén: 2,5 centiméterenként számolj 10 perc sütéssel.
 9.  Ha kész van, a beleszúrt hústűről vagy fogpiszkálóról könnyedén lecsúszik a hús. Ha villával megnyomod, omlós, a szálkáktól a hús könnyen elválik.

Ha elkészült a halvacsora, már csak a megfelelő köretet kell megtalálni hozzá – egy indoor grillsütő ennek elkészítésben is segít, például készíthetsz grillezett krumplit vagy más zöldségeket is.

  

Szerintünk a német gyártó grilljeit érdemes megnézni!


Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read more:
sós palacsinta grill recept
Grillezett újhagymás sós palacsinta

Ha sós palacsinta, akkor hortobágyi palacsinta? Nem feltétlenül, egy kis kísérletezés még senkinek sem ártott meg eddig. Készíts ropogós újhagymás...

Close