Grillezz.hu – Grill Őrület

9+1 tipp a káros anyagok ellen!

Sokan foglalkoznak vele, hogy a grillezés mennyire egészséges, avagy sem. Kezdjük azzal, hogy a mai világban semmi sem egészséges… az a hús sem, amit megveszel a boltban és agyon van vizezve, illetve az a paradicsom sem, amit 2013.11.27-én vettünk meg a boltban pirosan, éretten, és 2014.01.24-én még mindig „jó”, még csak puha se volt. És még mennyit utazhatott előtte. Szóval ennyit a sok egészséges ételről, ami körbevesz minket! (A képre kattintva jól láthatóak a dátumok!)

Jó paradicsom?

Milyen folyamat játszódik le az ételben grillezés közben?

Sütés közben rákkeltő, káros anyagok keletkeznek. De hogyan? A fa, papír, olaj, benzin, növényi/állati alapanyagok stb. tökéletlen égése közben policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) keletkeznek, a legismertebb ezek közül a benziprén. Ez leginkább akkor fordul elő, ha lángoló tűzbe tesszük a sütni kívánt húst, – ha ilyen vágyat is éreztek magatokban, NE tegyétek! – illetve ha a húsból a zsír rácsöppen a parázsra és füstölni kezd. Ezt sem belélegezni, sem pedig hússal bevinni nem ajánlott.

A sült húsok finom ropogós kérgében, amelyet erősen füstölő tűz felett készítettünk el, kilogrammonként annyi benziprént mutattak ki, ami megfelelt 600 szál cigarettának. Mindennapos az életünkben, hogy beszívjuk a káros anyagok felhőjét, hiszen az gépjárművek kipufogógázai is ilyen hatásúak. A különbség annyi, hogy grillezés közben védekezhetünk ezen káros anyagok ellen.

Mindez növeli a mell-, vastagbél- és prosztata rák kialakulásának esélyét.

Süss óvatosan!

Legegészségesebb az lenne, ha zöldségeket, gyümölcsöket grilleznénk a grillsütőn, de persze senki sem szeretne lemondani a grillhús élményéről. Ezért adunk pár tanácsot, hogyan is tehetjük kockázatmentesebbé a grillezést:

  1. A zsíros részeket vágd le a húsról, illetve válassz kevésbé zsíros részeket (pl. karaj, tarja)!
  2. Sütés előtt pácold be a húst sózás nélkül, mert a só vizet von el!
  3. A tüzet időben gyújtsd be, és kizárólag csak akkor álljunk neki, ha a tűz már elaludt! Tehát parázs felett grillezz hosszabb ideig!
  4. A parázs és a rostély/grillrács között legyen kellő távolság, ha túl közel van, akkor nagyobb eséllyel égetjük meg az ételt!
  5. A sütést megelőzően jól csöpögtesd le a húst, hogy a parázsra véletlenül se kerülhessen zsiradék!
  6. A hús alá helyezz alufóliát, amit bekensz olívaolajjal, így biztosan elkerülhető a csöpögés-veszély! További speciális eszközök alkalmazása nem tiltott.
  7. Ha megégett a hús, akkor azt a részt távolítsd el, semmiféleképpen ne egye meg senki, még az állatnak sem dobjuk oda! Rá éppen annyira ártalmas, mint ránk emberekre.
  8. Gyakran forgasd a húst, így kevésbé fog megégni, és minimalizálhatjuk a keletkező baktériumokat!
  9. Ne villával fordítsd meg a húst, akkor csak a levét fogja ereszteni! Erre a célra alkalmas a húslapát vagy a –csipesz, amivel kényelmesen és gyorsan lehet kivitelezni a műveletet.
  10. Sütés után alaposan tisztítsd meg a grillrácsot és az eszközöket! A többszörösen ráégett húscafatok és egyebek sem túl egészségesek a következő használatot, étkezést tekintve.
  

Szerintünk a német gyártó grilljeit érdemes megnézni!


Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read more:
aszalt gyümölcs
Aszalt gyümölcs mostarda grill pirítóssal

Ha az aszalt gyümölcsökről neked is a fegyverré keményedett karácsonyi püspökkenyér jut eszedbe (de akkor is, ha nem), eljött az ideje,...

Close